Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2012., u srijedu 17. listopada Narodnu knjižnicu Virje posjetila je Željka Horvat-Vukelja, istaknuta književnica, autorica zbirki priča i slikovnica za najmlađe, romana Putovanje patuljka Zvončića, radioigara za djecu i ujedno urednica u Modroj lasti. Susretu s književnicom prisustvovali su učenici prvih i drugih razreda OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje i najstarija grupa polaznika dječjeg vrtića “Zrno” iz Virja.

Male Virovce Željka Horvat-Vukelja očarala je i začarala pričokazima – stotinjak djece tijekom jednog školskog sata s oduševljenjem je upijalo svaku njenu riječ i pokret!

Sama autorica pričokaz opisuje kao pripovjedačko-scenski oblik, kombinaciju pripovijedanja i scenske igre. Uz pomoć maštovitih rekvizita mladoj i nešto starijoj publici pripovijedala je o torbi koja skriva tajnu, o dječaku koji ne zna vezati vezice na cipelama i vezici koja želi biti zmija, o mješalici za beton koja noću miješa slastice za šumske stanovnike, balonu koji se voli družiti, mikseru koji spašava uništeni kolač… Na kraju su svi zajedno, književnica i publika, zapjevali, a od književnice su dobili i najveće ocjene za pljeskanje, znanje i ponašanje. A neki su imali priliku i sami “glumiti” u pričokazu!

Željka Horvat-Vukelja oprostila se od najmlađih Virovaca uz poruku da je jako lijepo slušati pripovijedanje, ali da je jednako važno i lijepo čitati knjige.

Skip to content