Autor: Zoran Ferić

Zbirka priča

“Kad sam prije tridesetak godina pitao majku što je to kleptomanija, vjerojatno iziritirana onime što se i tada događalo kod nas, odgovorila je da su djeca siromašnih roditelja kad nešto ukradu lopovi, a djeca bogatih, kleptomani. Jest da mi tom rečenicom nije objasnila bit kleptomanije, ali mi je objasnila bit funkcioniranja društva.”

Otpusno pismo Zorana Ferića, jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika, zbirka je autorovih kolumni svojedobno objavljenih u tjedniku Nacional i nekih tekstova objavljenih u časopisu Republika. Ujedno je riječ o četvrtoj po redu objavljenoj autorovoj knjizi.

Tekstovi su tematski grupirani, razvrstani u sedam skupina (bolesti, putovanja, seksualnost, knjige, crkva, mitovi i smrt), a kritičari knjigu opisuju kao “knjigu o Hrvatskoj na početku novog stoljeća” u kojoj “defiliraju lažni liječnici, lažni biskupi, trgovci ženama, kradljivci jajnih stanica, plemenite prostitutke…priče i likovi koji su nas proteklih godina opsjedali s naslovnih stranica hrvatskih novina”.

Skip to content