U sklopu ovogodišnje virtualne Prkačijade u svibnju, Narodna knjižnica Virje raspisala je književni natječaj za kratku priču koja će biti predložak za izradu slikovnice o prkačima. Na natječaj se javilo šest autora a žiri je bio oduševljen pristiglim tekstovima.
Nakon detaljnih analiza, peteročlani žiri (u sastavu:

Ivanka Ferenčić Martinčić, Narodna knjižnica Virje
Katarina Franjo, OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje
Maja Šobak, DV Zrno Virje
Kristina Filipović, Općina Virje
Danijela Večenaj, Društvo Naša djeca, Virje)
odabrao je dva teksta. Tako je, uz podršku osnivača Općine Virje donesena odluka da će iduće godine izaći ne jedna, nego dvije slikovnice o prkačima.
Ove slikovnice nastavak su izdavačke djelatnosti Narodne knjižnice Virje koja je započela slikovnicom o našem zaštitniku, svetom Martinu. Želja nam je nastaviti taj niz slikovnica koje će biti u prvom redu baštinske i edukativne ali dovoljno tople i čarobne da u djeci probude ljubav za tradicijski fenomen o kojem govore. Zato zahvaljujemo svim autorima koji su se odazvali natječaju, a posebice Hrvoju Zalaru i Sanji Flajs Vidaković čije priče će iduće godine postati slikovnice o našoj najslađoj baštini – prkaču!Hrvoje Zalar hrvatski je kazališni i televizijski glumac, porijeklom iz Kalinovca. Iza sebe već ima čitav niz dramskih tekstova za djecu i rad na nekoliko slikovnica. Sanja Flajs Vidaković, đurđevačka je učiteljica i defektologinja te dugogodišnja volonterka čija kreativnost je već godinama u službi drugih. S nestrpljenjem očekujemo realizaciju suradnje s našim autorima.

Skip to content