Noć muzeja u Virju i ove godine okupit će cijelu zajednicu oko zbirke Zavičajnog muzeja u Virju. Ovogodišnja tema velikih obljetnica i velikana koji su nas zadužili dolazi nam u godini kad se navršava 140 godina od smrti i 210 godina od rođenja velikog ilirca Ferde Rusana. Upravo zato veći dio programa ove godine bit će posvećen upravo njemu. Svi posjetitelji moći će zakoračiti u svijet ilirske Hrvatske, fotografirati se uz ljude u rekonstruiranom ruhu iz tog vremena, pisati guščjim perom i saznati više o našim velikanima. Posebnost Noći muzeja u Virju jest zajedništvo i suradnja u organizaciji a ove godine se Općini Virje, Narodnoj knjižnici Virje i HPDu Ferdo Rusan Virje pridružuju i Matica Hrvatska – ogranak Đurđevac te Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice.

PROGRAM:

Ovogodišnja Noć muzeja posvećena je velikim obljetnicama i velikanima koji su zadužili hrvatsku kulturu. Stoga u Virju večer posvećujemo našim velikanima koji su svojim djelovanjem mijenjali ne samo svoju zajednicu nego i šire. Uz razgled Zavičajnog muzeja Virje, podsjetit ćemo se virovskih velikana, velikih ljudi izniklih iz male zajednice: Ferde Rusana, Franje Viktora Šignjara i drugih. Predavanjem o Ferdi Rusanu podsjećamo se na njegov duboki utjecaj na život u Virju ali saznajemo i nepoznato o poznatome, istražujemo oživljenu povijest i sve posjetitelje odvodimo u vrijeme iliraca. Poseban dio večeri rezerviran je za najmlađe, tradicionalnu hranu Podravine i uživanje u glazbi.

18.00 – Dječja Noć muzeja :

Vođeni razgled muzeja za djecu i roditelje. Razgledavanje prilagođeno djeci i obiteljima s posebnim osvrtom na zbirku igračaka. Razgled završava malom likovnom radionicom a dječji radovi se odmah izlažu i bit će dio postava ovogodišnje Noći muzeja.

19.00 – Otvorenje Noći muzeja

Svečanost otvorenja ovogodišnje manifestacije uključuje kratki glazbeni nastup zbora HPD Ferdo Rusan Virje, predstavljanje teme Noći muzeja, najavu programa i sadržaja dostupnih za vrijeme trajanja manifestacije. Po završetku obraćanja publici pozivaju se gosti da razgledaju Muzej, izložbu postavljenu u Knjižnici, dječje radove u na hodnicima te ostale sadržaje u zgradi “Krasotici”.

20.00 – Nepoznato o poznatome : Ferdo Rusan – predavanje Nikole Cika

Povodom 210. obljetnice rođenja znamenitog ilirca Ferde Rusana (1810.-1879.) cilj je progovoriti o njegovom utjecaju na razvoj kulturnog i društvenog života u Virju u drugoj polovini 19. stoljeća. Znameniti krajiški časnik, pisac, kulturni djelatnik i preporoditelj Ferdo Rusan jedna je od najvažnijih ličnosti u povijesti Podravine u 19. stoljeću. Trag njegovog djelovanja vidljiv je do danas.

21.00 – 20 godina kalendara-plakata poezije – otvorenje izložbe i predstavljanje Kalendara 2020.

Već punih 20 godina Đurđevački ogranak Matice Hrvatske izdaje ovu jedinstvenu publikaciju i svake je godine posvećuje drugom podravskom velikanu. U prostoru Narodne knjižnice Virje postavit će se izložba svih dosadašnjih Kalendara uz otvorenje ove retrospektive bit će predstavljen i kalendar za 2020. godinu koji je posvećen Ferdi Rusanu.

22.00 – Zalogaji iz prošlosti

Predah od programa uz tradicionalnu hranu Podravine.

23.00 –  Glazbeni spomenek

Kao i prijašnjih godina, Noć muzeja završavamo uz glazbeni nastup i druženje u prostoru Narodne knjižnice Virje. Ovaj put uz glas i gitaru Luke Kapitanića i klavijature Josipa Kapitanića.

 

 

 

 

 

Skip to content