Pod nazivom “Čitaj mi!” 02. travnja 2013. službeno je započela nacionalna kampanja posvećena čitanju djeci naglas od rođenja, koja će se provoditi tijekom cijele 2013. godine. Kampanja naglašava važnost čitanja naglas djeci od najranije dobi, koje se smatra ključnim za razvijanje čitateljskih navika, proširivanja vokabulara, kasniji uspjeh u školi i uspjeh u stjecanju znanja i vještina.

Kampanju su pokrenuli Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Narodna knjižnica Virje već provodi programe za poticanje ranog čitanja. Polaznici svih odgojnih skupina Dječjeg vrtića “Zrno” Virje besplatno su učlanjeni u knjižnicu, redovito posjećuju dječji odjel knjižnice i posuđuju slikovnice koje im u vrtiću čitaju njihove odgajateljice. Polaznici najstarije vrtićke skupine jednom tjedno pohađaju njemačku pričaonicu u knjižnici u sklopu koje im njihova voditeljica redovito pročita priču. Na dječjem odjelu Narodne knjižnice Virje korisnici mogu za svoje najmlađe pronaći slikovnice za djecu predškolskog uzrasta, priručnike za roditelje vezane uz odgoj, zdravlje i odrastanje djeteta.

2013. godina posvećena je čitanju naglas. Budite dio projekta “Čitaj mi!”

Skip to content